Videolugu: Raisakotkad aitavad avastada illegaalseid prügilaid

Kaspar Virks
, videotoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peruu pealinnas Lima's on programmi “Raisakotkad avastavad” jaoks on välja treenitud 10 raisakotkast, kes kannavad GPS jälgimissüsteemi ja GoPro kaameraid. Linnud aitavad keskkonnaametnikel avastada illegaalseid prügilaid.

Ekspertide hinnangul on raisakotkad taolise ülesande täitmiseks ideaalsed linnud, sest nad on spetsialiseerunud prügihunnikutest toidu otsimisele. Käimasoleva programmi toetamiseks on käivitatud ka reklaamikampaania, mis kujutab linde kangelastena, kes aitavad linna prügist puhastada. Raisakotkaste dresseerija sõnul kardab enamus Lima kodanikest taolisi raisasööjalinde, sest neid seostatakse surma ja muude negatiivsete sündmustega.

Lima Jäätmekäitluse koordinaatori sõnul suudetakse kokku korjata ning prügilasse viia  96% igapäevaselt toodetud prügist. Ülejäänud 4% satub peamiselt jõesuudmetesse või illegaalsete seakasvatajate kätte, kes kasutavad seda sobimatul viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles