Video: Vietnamis algas Kommunistliku Partei kongress

Kaspar Virks
, videotoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vietnami Kommunistlik Partei avas täna iga viie aasta tagant peetava kongressi, kus valitakse parteile uued juhid. Kongressi avatseremoonial oli kohal rohkem kui 1500 delegaati 58 provintsist ja viiest linnast.

Vietnami praegune peaminister Nguyễn Tấn Dũng, kes on reformidega viinud läbi majanduse liberaliseerimist, pole kandidaadina kõrgetele ametipositsioonidele üles antud. Ettevõtete juhid ja eksperdid olid peaaegu kindlad, et praegune peaminister on soosik ka järgmiseks ametiajaks. Uuesti valituks saanuna oleks peaminister oma võimu veelgi kindlustanud, kuid Vietnamis on 40 aastat kestnud konsensuslik põhimõte juhtida riiki nii, et sellel puuduks kõrgeim juht. Praegune peaminister on oma positsioonil olnud kaks ametiaega.

Eelmisel aastal kasvas Vietnami majandus 6.7 protsenti ning tootmissektorisse tehti välisinvesteeringuid 15 miljardi dollari eest. Tuntuimad kaubamärgid välisinvesteeringute taga olid LG, Sony, Intel ja Samsung. Ekspertide hinnangul sai praegune peaminister palju toetust nii ärimeeselt kui ka laiemalt üldsuselt. Lisaks noomis peaminister oma ametiajal Hiinat, kes viis Vietnami territoriaalvetesse Lõuna-Hiina merel naftapuurseadmeid. Tema vastuhakku toetas ka Vietnami rahvas. Teisipäeval hoiatas Vietnam taaskord Hiinat, kui sama naftapuurplatvorm sisenes vaidlusalustesse territoriaalvetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles