VIDEO Mihkelson uut erakonda ei välista: Ma pole Eesti jaoks veel kõike andnud (11)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Isamaa ja Res Publica Liidust lahkumisest teatanud Marko Mihkelson kavatseb poliitikuna jätkata ega välista otseselt ka uue erakonna loomist.

«See otsus on küpsenud pikema aja jooksul,» tõdes Mihkelson, «mul oli siiras lootus veel kevadel, kui tekkis küsimus, kas erakonnal võiks olla tee edumeelsema jõu juurde tagasi nagu Mart Laari juhitud Isamaal oli 1990ndate alguses.»

Uuendusmeelsust ja riskivalmidust Mihkelsoni sõnul erakonnas enam pole, mistõttu sai lahkumisest ainuvõimalik otsus.

«Näen, et IRL ei käi seda rada, mis minu meelest tulevikku viiks. Keskendutakse heal juhul olevikule,» nentis ta, «täna on õige aeg tõmmata joon vahele.»

IRLi hääbumine

Mihkelson on enda sõnul erakonna sees korduvalt küsinud, miks ei kõnetata suurt osa elanikkonnast, pidades silmas noori ja naisi. «Miks vaadatakse täna isikuvabaduste teemal pigem EKRE poole, rohkem 20. Sajandi poole? Ei julgeta näha Eesti jaoks olulisi ja  vajalikke lahendusi tulevikuks.»

Ka majanduse arengu seisukohast heidab Mihkelson IRL-ile ette lahenduste otsimist 10-15 aasta tagusest ajast, tuues näiteks tööturu dünaamilisusega mittearvestamist.

Poliitikast ei lahku

«Soovin kindlasti jätkata väliskomisjoni juhtimist,» rõhutas Mihkelson soovi oma valdkonna ja poliitika juurde jääda. Väliskomisjonil on kandev roll muuhulgas loetud päevade pärast algava Eesti Euroopa Liidu eesistumise juhtimisel.

«Poliitikast ma tõesti ei soovi lahkuda, sest arvan, et ma pole Eesti jaoks veel kõike andnud. Vähemalt endal veel seda energiat on.»

Uus erakond?

«Ma loodan, et see suvi tuleb parem kui tänane päev. Uut energiat ja mõtteid, mida edasi teha, loodan suvega koguda,» ei välista Mihkelson mõne teise erakonnaga liitumist või hoopis uue loomist.

«Eesti poliitikas on väga palju muutumas. Samas pole kergekäeliselt tehtud sammud kõige mõistlikumad,» jättis ta võimalused õhku.

Kohalike omavalitsuste valimistel Mihkelson ei kandideeri ning soovib keskenduda oma pädevustele välispoliitikas. Riigikogus jätkab ta iseseisva liikmena ning kavatseb seaduste hääletamisel lähtuda isiklikest tõekspidamistest.

«Näiteks Keskerakonna julgeolekupoliitika kohta on mul väga palju probleemseid küsimusi. Need saavad küsitud ka riigikogus.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles