Video: Tõnu Õnnepalu: elame hüpertõe ühiskonnas (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjanik Tõnu Õnnepalu rääkis Edmunt Burke'i väitlusõhtul fundamentalismist. Väitlusõhtu teemaks oli Euroopa ja islam.

Tõnu Õnnepalu sõnul on inimeses soov ühtviisi tõtata asjades ette ja otsida minevikust ideaali. «Elame hüperindustriaalses, hüpermodernses ja hüpertõe ühiskonnas. Tõdesid on aina rohkem, nagu tänagi näha võib ja nad on aina tõelisemad.»

Õnnepalu ütles, et tõde, mis on pigem kokkulepe, sünnib demokraatlikus ühiskonnas alati viletsa kompromissina ja see on ka ainus võimalus, kuidas see sündida saab.

Igasugune kirjandus võib solvata ja see on Õnnepalu sõnul möödapääsmatu. «Kui seal midagi tõelist on, siis see ka kedagi solvab.» 

Õnnepalu lisas, et demokraatlikus elukorralduses ei saa lõpuni solvuda. «Ei saa tõmmata ette seda piiri, et minul on õigus ja teisel ei ole. Demokraatia eeldab paraku seda, et minul ei ole päris õigus.»

«Seetõttu ei ole ka võimalik ükskõik millist poliitilist korraldust põhistada mingisuguse pühakirjaga, ükskõik, kas me seda usume või ei usu. Me ei saa elukorralduseks võtta vundamenti, et seal on kirjas tõde, me võtame selle sealt. Peale selle, et see alati on natuke valelik.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles