Espak: tekkinud on olukord, kus islamiäärmuslasi nähakse ohvritena (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Orientalist Peeter Espak rääkis Edmunt Burke'i väitlusõhtul fundamentalismist. Väitlusõhtu teemaks oli Euroopa ja islam.

Espaki sõnul on kujunenud Euroopas olukord, kus islamiäärmuslasi nähakse ohvritena ja eemaletõrjututena. «Nii ei ole, valgete seas on sama palju eemaletõrjutuid, alkohoolikuid jne. Aga sellisele tõrjumisele rõhumine on väga suuresti ülepakutud,» rääkis Espak.

Tema sõnul on see viinud olukorrani, kus inimõigusaktivistid defineerivad uusi vähemusrühmi ja hakkavad neid kaitsma. «See on kummaline. Küll leiutatakse Kölni sündmuste järel selliseid termineid nagu toksiline maskuliinsus, ja öeldakse, et sellel ei ole islamiga mingit seost,» leidis Espak.

«Vaadake, kuidas bolševikud võimule said. Keegi ei võtnud neid alguses tõsiselt, aga mida rohkem nad hakkasid ühiskonda sisse sulanduma, mida rohkem omasid nad reaalset võimu, seda rohkem ka hakati neid tõsiselt võtma ja lõpuks ka jumaldama,» rääkis Espak.

«Peame tunnistama, et keskmine nõukogude inimene lõpuks muutuski selleks, et endine talupoeg, kes vihkas bolševismi, läks lõpuks koostööle. Nii lähevad koostööle ka kogunkonnad. See on hirm, et sind ei kaitse mitte keegi,» rääkis Espak.

Espak tõi näite Islamiriigi terroristist, kes rääkis avalikult Belgia meedias džihaadi jätkamisest. «Sellised inimesed kõnnivad Euroopas ringi, kes tahavad toime panna genotsiidi. Eestis on kõik korras – meie ISISe toetajad said oma karistuse ja loodetavasti saavad järgmised aru, et genotsiidi toetamine on aktsepteerimatu,» ütles Espak.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles