Jõudemonstratsioon: võimsad sakslased said ajaloolise olümpiakulla

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Germany's Johannes Rydzek holding a German flag crosses the finish line in the nordic combined team Gundersen LH/4x5km cross country at the Alpensia Cross-Country Skiing Centre during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 22, 2018 in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Christof STACHE
Germany's Johannes Rydzek holding a German flag crosses the finish line in the nordic combined team Gundersen LH/4x5km cross country at the Alpensia Cross-Country Skiing Centre during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 22, 2018 in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Christof STACHE Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Saksamaa kahevõistlejad Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel ja Johannes Rydzek said meeskonnavõistluses favoriidikoormaga hakkama ning võtsid ülekaaluka olümpiakulla. Saksamaa polnud meeskonnavõistlust võitnud pärast 1988. aasta Calgary olümpiamänge.

Hõbe kuulub norralastele, pronks austerlastele. 

SUUSAVÕISTLUS:

Murdmaarajale teiselt kohalt startinud Saksamaa püüdis juba teisel kilomeetril kuus sekundit varem alustanud Austria kinni ning läks võistlust juhtima. Esimese vahetuse lõpetas teisel kohal Norra, austerlased langesid kolmandaks. Mõlemad koondised kaotasid avavahetuse järel Saksamaale veidi enam kui 12 sekundit.

Saksamaa teist vahetust sõitnud Fabian Riessle suurendas jälitajate ees vahet veelgi ning 10 kilomeetri järel nautisid sakslased 42-sekundilist edumaad. Hõbeda ja pronksi nimel heitlesid Austria, Norra ja Jaapan.

Jaapan jäi kolmandas vahetuses konkurentidest kaugele maha. Hõbe- ja pronksmedali pidid jagama Austria ja Norra. Saksamaa viimase vahetuse suusataja Johannes Rydzek alustas viimast viit kilomeetrit 60 sekundit varem kui konkurendid.

Kui Saksamaa võidus ei kahelnud tõenäoliselt eanm mitte keegi, siis veidi põnevust tekitasid Austria ja Norra ankrumehed - Mario Seidl ja Jörgen Graabak. Viimane tegi otsustava mineku kaks kilomeetrit enne finišijoont ning pani poodiumikohad paika.

HÜPPEVÕISTLUS:

Esimese lennuvooru parima hüppe tegi sakslane Eric Frenzel, kes lendas 137 meetri kaugusele ning teenis 123,6 punkti. Soome kahevõistleja Ilkka Herola viis avavooru järel meie põhjanaabrid teiseks, Jörgen Graabak norralased kolmandaks.

Soomlased kukutas teiselt kohalt seitsmendaks nende teine hüppaja Leevi Mutru, kelle hüpe kandus vaid 108 m kaugusele. Teise vooru järel kerkisid liidriks norralased, sest nende parim hüppaja Jarl Mangus Riiber lendas 133,5 m. Teiseks tõusid tasavägises konkurentsis austerlased, sakslased langesid kolmandaks.

Liider vahetus ka pärast kolmandat vooru, sest norralased loovutasid esikoha austerlastele. Lukas Klapferi soliidne hüppe viis austerlased kümne sekundiga Norra ja 13-ga Saksamaa ette. Vahed olid väikesed ning viimase vooru hüppajatel olid pinged peal. 

Soomlaste hüppevõistluse päästis neljandas voorus Eero Hirvonen, kuid medalimõtted olid maha maetud juba tõenäoliselt pärast teist vooru. Wilhelm Denifl suutis viimases voorus Austria eduseisu säilitada, kuid sakslased stardivad murdmaarajale kõigest kuus sekundit hiljem. Kolmandana alustavad jaapanlased, neljandana norralased.

ENNE VÕISTLUST:

Sakslaste nimekaim mees Eric Frenzel läheb püüdma juba kuuendat olümpiamedalit, seni on tal kolmelt olümpialt (2010-2018) taskus kaks kulda, hõbe ja kaks pronksi. Huvitav on aga fakt, et Saksamaa pole pärast 1988. aasta Calgary mänge, kus osaleti veel Saksamaa LV nime all, võitnud kordagi meeskonnavõistlust. Frenzelit toetavad kindlasti väärikalt Johannes Rydzek ja Fabian Riessle.

Tiitlit kaitseb Pyeongchangis Norra, kes võiks sakslastele vastu saada vaid siis, kui nad hüppemäel rivaalidele ei kaotaks. Norralastel jätkub sõidukiirust, kuid seni pole nad Pyeongchangis saanud seda tõestada, sest medalite eest on heidelnud vaid Jarl Magnus Riiber, kes aga pisut jääb kiirematele alla.

Medalilootusi võivad heietada veel Jaapan, Austria ja võib-olla ka Soome. Need kõik kolm riiki on sarnaselt Norrale meeskondliku kahevõistluse olümpial võitnud ka varem – Austria viimati 2010, Soome 2002 ja Jaapan 1994. Jaapani võimalused peituvad eelkõige selles, et hüpetega tehakse vahe sisse, teised võivad sakslaste-norralastega rajal enam-vähem võrdselt heidelda.

Eesti võistkond võinuks samuti olümpial võistelda, kuid eestlastelt võeti vajalikud olümpiakohad ära. Nimelt muutis Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) vähem kui 70 päeva enne Pyeongchangi taliolümpiamängude algust kahevõistluse kvalifikatsiooni reegleid moel, mis võttis Eestilt ära kaks olümpiakohta. Nõnda jäid olümpialt eemale Kail Piho ja Han Hendrik Piho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles