Galerii ja video: raamatu «Eesti raudtee 100 aastat» esitlus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi otseülekande raamatu «Eesti raudtee 100 aastat» esitluselt, kus teose autori Mehis Helmega vestles EV100 juhtkonna liige Tiit Pruuli.

Raudteed on Eestis olnud tähtsad transpordi- ja liiklussooned juba ligi 150 aastat. Tsaariajast päranduseks saadud raudteevõrk kujundati iseseisvas Eestis ühtseks riigiraudteeks, mille arendamise suuri plaane ei õnnestunud enne II maailmasõda ja Nõukogude okupatsiooni täielikult ellu viia. Nõukogude ajal toimusid olulised muutused taristus ja veeremis, kuid lõpuks suubus ka raudteemajandus üldisesse stagnatsiooni.

Taasiseseisvunud Eestis hakkas riigiraudteele konkurentsi pakkuma erasektor ning raudtee-ettevõtete paremad ja halvemad ajad on suuresti sõltunud transiidisuhetest Venemaaga. Raudteetranspordis ja –liikluses peituva arenguvaru esiletoomiseks on vaja jätkata nii taristu kui ka veeremi ajakohastamist.

Raamat «Eesti raudteede 100 aastat» on varustatud hulga fotodega, lõpus on toodud raudteede tegevustulemused aastani 2016 ja raudtee tippjuhtide nimestik ning isikunimede loend.

Raamatu autor Mehis Helme on raudtee- ja lennundusharidusega ajaloolane, Lavassaares asuva kitsarööpmelise muuseumraudtee üks asutajaid ja eestvedajaid. Ta on kirjutanud rea raamatuid ja artikleid raudteeajaloost ning õhusõjast Eestis II maailmasõja ajal.

Väljapaistva tegevuse eest raudteeajaloo valdkonnas autasustati Helmet 2001. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga ning ajaloo propageerimise eest on teda autasustatud ka Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemedali ning Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi teeneteristiga.

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas 44 teost, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari.

Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga.

Raamatu «Eesti raudteede 100 aastat» esitlus toimus ajaloolises Tallinn-Väike depoos, Ühinenud Depoode remondiangaaris.

Raudteehõngu oli ka 7. aprillil ilmunud Postimehes, kus nädalavahetuse lisas Arter oli ülevaatelugu Tallinn-Väike jaama varurööbastel oma saatust ootavatest Edelaraudtee veduritest ja sinakasrohelistest vagunitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles