«Radar»: üürikelmuste hooaeg on alanud

Jekaterina Minkova
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel aastal esitati Eestis ligi 30 teadet seoses kinnisvaraportaale puudutavate pettustega. Enamik avaldusi puudutab lühiajalist üürimist, mis puudutab pea igaüht, kes puhkuse ajaks välis- või ka kodumaal ringi sõidab. Sellel aastal algas kelmuste hooaeg varakult - juba veebruaris. Praeguseks on politseile kogunenud ligi 10 avaldust.

Võltsitud kinnisvara portaalid ning mitte eksisteerivad korterid, mitme tuhande eurosed kahjud ja igal aastal kümned kannatanute avaldusi politseis. Vaatamata sellele, et järjest rohkem teatakse üürikinnisvara kelmustest, kasvab pettuste arv ikkagi igaaastaselt. 2018. aastal kelmuste hooaeg hakkas mitu kuud varem, kui eelmisel suvel - juba veebruaris.

Üürileandja ei tekitanud kahtlust

“Otsisime elukaaslasega uut üürikorterit ning leidsime internetilehelt www.kv.ee  järgmise korteri,” kirjutab noor naine avalduses, mida ta esitas politseile. Niiviisi algas kirjavahetus üürileandjaga peaaegu igaühel, kes otsib endale korterit. Sarnaselt hakkas kirjavahetus noore paari ja üürileandja vahel ka eelmisel suvel.

Luksuslik korter, mida paar soovis üürile võtta, asub südalinnas aadressil Lembitu 8. Üürileandja, kes nimetas ennast Natalie Rohiks, kirjutas, et korter on vaba ja sel on kõik mugavused: pesumasin, külmkapp, internet. Pakkumine tundus mõistlik - ainult 400 eurot. Natalie jättis väga usaldusväärse mulje, sest suhtles alguses klientidega aktiivselt, jagas lisainformatsiooni ja oli sõbralik.

Kirjavahetus käis inglise keeles sellepärast, et Natalie Rohi ütles end olevat sloveenlanna. Naine on arhitekt ja tema mees on legendi järgi Eestist pärit reisiagent. Mitmed Natalie ohvrid kinnitavadt politseisse avaldusi kirjutades sama legendi.

“Lugu oligi selles, et nad peavad abikaasaga mitmeks aastaks Sloveeniasse kolima ja otsivad häid inimesi, kes nende korteri eest hoolt kannaksid, sellepärast ka odav üür,” kirjutab 37-aastane mees.

Soodne hind pani küll üürilevõtjad imestama, kuid mitte kahtlustama. Kiire pilk kinnisvaraportaalidesse näitab, et hind oli ligi kaks korda odavam kui tavapäraselt Lembitu tänava üürikorteritel. “Tavapäraselt on selle korteri hind 800-700 eurot vähemalt,” seletab KV.ee portaalijuht Tarvo Teslon.

Kui välja arvata tavapäratult madal hind, hajutasid kõik muud asjaolud väikseimagi kahtluseussi. Korteri välja üürimine ja maksmine pidi käima läbi agentuuri Airbnb.com. Seda varianti pakkus Natalie Rohi ise. Airbnb.com on populaarne, hea mainega üürikinnisvara portaal, mis annab ka enda poolt igale tehingule garantii. Elukoha eest makstakse reeglina enne, kui seda nähakse.  

“Me pole siiamaani korterit näinud ja ootame, millal Airbnb meiega ühendust võtab”

Kirjavahetus väidetava omanikuga oli pidev. Natalie Rohi kinnitas, et nii kui temani on jõudnud üüriliste andmed, edastab ta need kohe oma Airbnb agendile ja seejärel tuleb neil maksta esimene kuumakse pluss deposiit ehk kokku 1400 eurot.

“Kohe tuli ka email aadressilt Airbnb Inc “contact@bookingsairbnb.com”, kus oli info maksmise kohta,” kirjutab avalduses politseile 37-aastane mees. Üüritasu pidi kandma üle hoopis teise nimega isiku pangakontole, mitte Natalie Rohile. “Ülekanne 1400 euroga toimus interneti teel Unicredit Banka Slovenija kontole,” kirjutab 20-aastane naine. “Väidetav korteri omanik Natalie Rohi ütles, et annaksime talle teada, kui Airbnb on meiega ühendust võtnud ja esimene raha on Sloveeniasse laekunud,” seletab üks kannatanutest.

Pärast seda, kui üürnikud olid Airbnb-st kirja saanud, et makse õnnestus, saabus korteri omanikult Natalie Rohilt aga muret tekitatav e-kiri. “Ma kirjutan teile seoses korteriga. Mulle tundub, et meil on probleem. Minu abikaasa just tuli töölt koju ja rääkis mulle, et ta leidis korteri jaoks üürniku, kes on nõus terve aasta eest ette maksma,” kirjutas Natalie. Kuid talle õnnestus oma abikaasa veenda, et kui üürnikud maksavad Airbnb’le veel kahe kuu eest (800 eurot), siis Natalie abikaasa lubab korteri nendele. “See juba äratas natukene kahtlust, kuid elukaaslane kandis ikkagi veel 800 eurot juurde,” tunnistab avalduses politseile noor eestlanna. Natalie Rohi aga vabandas ebamugavuste pärast ja lisas, et tal oleks hea meel, kui just nemad üüriksid tema korteri ja mitte Natalie abikaasa sõber.

Üürilised kandsid nõutud lisaraha üle ja edasi järgnes seni nii kena ja kiiresti reageeriva Natalie poolt vaikus. “Me pole siiamaani korterit näinud ja ootame, millal Airbnb meiega ühendust võtab. Aga midagi ei toimu,” kirjutas 22-aastane naine pärast kuut päeva pidevat kirjavahetust üürileandjaga.

“Siis hakkasin alles Natalie't guugeldama ja vaatama, mis aadressidelt mida saadeti. Samuti küsisin eile Airbnb'st selle broneeringu kohta - täna hommikult vastati, et see ei ole nende keskkonnas tehtud,” tunnistab 37-aastane mees avalduses politseile.

Klassikalised kelmuste skeemid

“Inimene isegi ei saa aru sellest või ta arvab, et ta on väga teadlik ja arvab, et ma teangi, et ma võin ainult Airbnb kaudu maksta. Aga kurjategijad on arenenud sellest edasi ja loonud väga sarnaseid keskkondi,” räägib ühest klassikalisest kelmuse viisist Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt. Politsei soovitab alati alustada ametlikest keskkondadest ja sealt nö hargneda edasi, et mitte kasutada selliseid veebilehti nagu Airbnb Hurghada.

Variante kelmuse jaoks on mitu. Näiteks libaveebileht, kus on kõik libakuulutused või libameilikonto, millelt üürileandja saadab teile makselingi. Selle aasta avalduses politseile kirjutas 22-aastane naine, et soovis üürida korterit Hispaanias, Granada linnas saidil www.milanuncios.com. Üüritasu maksmine toimus väidetavalt läbi Airbnb ehk kelm kasutas kinnisvara portaali nimelist emaili airbnbpayments@instruction.com.

“Airbnb-lt tuli kiri, koos vajaliku informatsiooni ja panga andmetega ülekande tegemiseks. Teostasin tehingu summas 1050 eurot. Kirjutades mitmele Airbnb e-posti aadressile sain samuti aru, et see, kust mulle kiri tuli, oli libasait,” kirjutab kannatanu.

Siinkohal on oluline juhtida väikestele asjadele ja osata näha aadressiribal erisusi. Tegelik laiend päris Airbnb kirjade taga on airbnb.com.

“Üks hea moodus selliste variantide vastu on enne maksmist võtta ühendust Airbnb kasutajatoega ja küsida, kas see on teie makselink ja maksekeskkond. Keegi ju peast ei tea, kuidas see makselink peaks välja nägema,” seletab Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt.

Sarnaselt kaaperdati ka Eestis tegutsev kinnisvaraportaal kv.ee

“KV kuulutajatele saadeti kiri, et tulge muutke oma hinda ja vaadake oma korter üle,” räägib eelmise aasta juhtumitest KV.ee portaalijuht Tarvo Teslon.

Inimesed klikkisid lingile, mis suunas lehele, mis nägi välja nagu KV.ee. Pärast seda inimesed sisestasid oma parooli ja kasutaja nime, mis kelmid endale said. “Kelmid siis sisenesid õigesse KV-sse, muutsid kuulutuse ära, panid omad kontaktid ja said enda kätte kuulutused, millest eest oli maksnud keegi teine,” lisab portaalijuht.

Siin me tuleme tagasi Natalie Rohi juhtumite juurde. Kelm võttiski mõned KV.ee kontod llihtsalt üle.

“Kõikidele uutele kontodele ta panigi enda selle nime. Kuna sama nimi ei saa olla, siis ta pani punkti erinevatesse kohtadesse vahele emaili sisse, näiteks, natalja.rohi või na.taliarohi,” räägib Tarvo Teslon.

Inimesed, kes langesid petturi ohvriks, kaotasid sajad, mõned aga tuhandeid eurosid. “Kui seal oli 400-500 üürihind ja küsiti 2-3 üürihinda,” meenutab kv.ee portaalijuht.

Hiljem on selgunud, et osadel Natalie Rohi kuulutustel ei läinud fotod ja aadressid omavahel kokku. Seda tuvastavad kannatanud ise, aga kahjuks liiga hilja. “Leidsime nüüd elukaaslasega järsku ka selle sama korteri originaalkuulutuse, kust ilmselt kõik kopeeriti,” tunnistab 22-aastane naine.

Natalie Rohi on aga siiamaani vabaduses. “Mis ta nimi tegelikult oli, kas see oli naine või meesterahvas, ei tea,” räägib Tarvo Teslon. Politsei arvab, et Natalie Rohi nime alt võis esineda ka grupeering.

“Nendest avaldustest paistab välja, et kurjategijad on ettevalmistunud. Neil on variisik või tankist, kes on nõus raha oma pangakontole võtma või siis Western Unionis oma nimelt seda raha välja võtma. See annabki meile veendumuse, et kurjategija siin Eestis kindlasti ei tegutse, tal peab olema füüsiline kontakt nendes riikides,” räägib Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt.

2018. aasta kelmuste hooaeg juba algas

Natalie Rohi pole ainus kinnisvarale spetsialiseerunud kelm. Ja lõksu võib sattuda igaüks meist, kes, näiteks suveks lühiajalist majutust endale otsib.

Eelmisel aastal küündisid sellised teated 30 ligi. Sellel aastal algas hooaeg varakult - juba veebruaris. Praeguseks on politseil 10 avaldust. Siin on ühe 33-aastase naise avaldus. Ja see näitab, et isegi siis kui alustad oma üüritehingut originaal Airbnb leheküljelt, tuleb ka sel tähelepanelik olla, et mitte pättide lõksu langeda.

Kas raha tagasi saab?

“Üks on see, et kasutatakse päris ametlikku Airbnb platvormi. Kuulutus on ametlik, kasutaja konto on päriselt loodud, aga siis kui jõutakse tehinguni, siis kinnisvara välja rentija ütleb, et kui sa mulle maksad mitte Airbnb keskkonna kaudu, vaid sealt kõrvalt, näiteks, sularaha ülekandega või pangaülekandega, siis ma saan sulle teha 20%-30% soodsamat hinda,” räägib veel ühest petuskeemist Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt.

“Esitan avalduse seoses petta saamisega interneti teel reserveeritud elamupinna ajutise rendiga Tenerifel. Kasutasin selleks suurt portaali Airbnb.com (originaalsaiti), kust leidsin vajaliku elamispinna. Peale raha kandmist, mis läks teisele isikule Slovakkia panka wire transferi kaudu. See toimus samuti Airbnb lehel,” kirjutab just sellest kelmuse variandist avalduses politseile 33-aastane naine.

Tekitatud varaline kahju oli selle juhtumi puhul 2940 eurot. Kannatanu ei saanudki teada, kes on pettur. Airbnb kinnitusel see polnud nende broneeringunumber ja kannatanule soovitati politseisse pöörduda. Kui naine saatis panka tehingu tühistamise palve, sai ta teada, et kontol puuduvad piisavad vahendid ja makset ei saa tagastada. “Kurb on see, et äärmiselt väike tõenäosus on selliste skeemide puhul oma raha tagasi saada,” räägib Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt.

“Mina ei teagi ühtegi summat, mis oleks tagastatud,” tunnistab SEB igapäevapanganduse grupijuht Tatjana Grünvald. Asi on selles, et kelm võis teie poolt saadetud raha juba välja võtta või edastada järgmise riigi pangakontole. Sellel juhul pank ei garanteeri raha tagasi maksmist.

Kahjuks on ka juhtumeid, kus alles koha peal selgub, et kõik oli pettus.

“Tegemist oli Aasiaga, kui ma õigesti mäletan, siis Indoneesias. Oli üks mereäärne maja renditud. Ettemaks oli tehtud mitme tuhande euro ulatuses. Inimene sai alles kohapeal aru. Maja oli päris, jällegi oli kasutatud fotosid. Kohapeal oli inimene, kes ütleb, et sina küll ei ole siin midagi rentinud,” meenutab ühte juhtumit Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles