Otsepilt Vaba Akadeemia avaloengult. Alar Laats: ida pool idakristlust (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi täna otseülekande Tartus toimuvalt Vaba Akadeemia loengult, kus teoloog Alar Laats rääkis vanadest kirikutest, mille ajaloost suurem osa on kulgenud väljaspool Euroopa mõjusfääri.

Meil tuntakse üsna hästi ida ortodoksseid kirikuid, mis Eestis on esindatud lausa kahe kirikliku organisatsiooniga. Tunduvalt vähem teatakse aga orientaalseid kirikuid, mida võiks idakirikutest veelgi idapoolsemateks pidada. Need on vanad kristlikud kirikud, mis tekkisid 5. sajandi kristoloogiliste arengute käigus ning eraldusid ülejäänud kristlaskonnast.

Alar Laats tutvustas vanu kirikuid, mille hulka kuuluvad nn nestoriaanlik assüürlaste kirik ning terve perekond miafüsiitlikke kirikuid: kopti kirik, Etioopia kirik ja sellest hiljuti eraldunud Eritrea kirik, Süüria jakobiitide kirik, Armeenia kirik ning India toomakristlaste kirikud.

Loengus tuli juttu ka orientaalsetest kirikutest eraldunud ning katoliku kirikuga ühinenud nn idariitusega katoliku kirikutest.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on selle aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärk on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajad on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles