POSTIMEHE STUUDIO Sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand: meeldib Reformierakonna maksupoliitika ja Isamaa avatud rahvuslus (10)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Värskelt Sotsiaaldemokraatlikku erakonda astunud Marina Kaljurand rääkis Postimehe otsestuudios, et ideaalses maailmas võtaks ta midagi sümpaatset igast erakonnast ja teeks hoopis uue. Poliitika on tema sõnul kompromisside kunst, kus suurim ühisosa seob teda siiski Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga.

«Ilusasti on läinud,» kirjeldas Kaljurand poliitikast eemal oldud aega, «olen juhtinud rahvusvahelise küberjulgeoleku komisjoni, olen pidanud loenguid eri riikides, olen hästi palju sõitnud mööda Eestit – täiesti teistsugune elu.»

«Võin kinnitada, et on olemas ka elu väljaspool välisministeeriumit,» naljatles Kaljurand.

«Toona välisministriks hakkamise ettepaneku tegi mulle ju Taavi Rõivas, kes oli siis peaminister,» selgitas Kaljurand enda varasemat seostamist Reformierakonnaga, «ideaalses maailmas ma võtaksingi erinevatelt erakondadelt nende häid mõtteid ja teeksin ühe uue erakonna.»

Reformierakond ja Isamaa meeldivad samuti

«Mulle meeldib Reformierakonna maksupoliitika, majanduspoliitika, rahanduspoliitika, mulle meeldib Isamaa positiivne, avatud rahvuslus, aga kõige rohkem teemasid ja põhimõtteid ühendab mind sotsidega.»

Et Reformierakond vastandab end sotsiaaldemokraatide maksupoliitikaga, leiab Kaljurand, et poliitikas tuleb kompromisse teha: «Tuleb vaadata, mis on rohkem hinge- ja südamelähedane ning sellepärast ongi minu otsus liituda sotsiaaldemokraatidega. Me ei ela ideaalses maailmas, vaid tuleb teha kompromisse.»

Palju pakkumisi

«Kuigi meil läheb hästi võrreldes sellega, kust oleme välja tulnud, siis on endiselt inimesi, kellel nii hästi ei lähe. Nende inimeste hääled ei ole alati kuulda. Rääkisin ka presidendikampaania ajal, et mulle on oluline, et inimesed tunneksid end väärikalt ja et neil oleks hääl, mis ei sõltu nende mõjukusest ja rahakotist.»

«Mulle tegid ettepanekuid ka teised erakonnad, see pole saladus,» kirjeldas Kaljurand poliitikasse naasmist, «mind kutsuti kandideerima ka kohalikel valimistel, kuid siis ma ei nõustunud, sest aeg ei olnud küps.»

Kaja Kallasega ei konkureeri

Kaljurand kandideerib 2019. aasta riigikogu valimistel ja ka europarlamendi valimistel. Kuigi erakonnakaaslane Rainer Vakra sillutas sõnavõtus Kaljurannale juba teed peaministriks, siis konkurenti Kaja Kallasele temast ei saa, sest peaministrikandidaadi rolli kannab sotside erakonna juht Jevgeni Ossinovski.

Toetab Ossinovskit

Ministriametist taandunud Ossinovski võitlust alkoholikahjude vastu vaatles Kaljurand kõrvalt ning sõnas, et rahvas võttis seda tema hinnangul nii, nagu see mõjus: «Ei osatud ette näha, et see toob kaasa niinimetatud viinaralli. Meetodid, millega mindi eesmärki saavutama, oleks võinud olla teistsugused, paremad.»

«Ma arvan, et see ei ole õige, et me praegu soodustame piirikaubandust Lätiga. Miks me peame Lätile ära andma selle raha, mida saame kasutada Eestis ja oma inimeste heaks? Meetodid oleks võinud olla teised, aga see põhimõte –  vähem alkoholi, vähem suitsetamist, tervislikud eluviisid – see on väga õige põhimõte. Siin ma jagan täielikult Jevgeni Ossinovski ja sotside vaateid.»

Vaata saadet!

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles