POSTIMEHE STUUDIO Eksperdid: Trumpi ja Kimi diili taga on Hiina (19)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Singapuri ajalooline kohtumine Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vahel päädis leppega, milles lubatakse Korea poolsaare denukleariseerimist ja kahe riigi vaheliste erisuhete sisse seadmist. Eksperdid Erkki Bahovski ja Kalev Stoicescu leidsid Postimehe stuudios, et pikalt ette valmistatud kohtumise taga on Hiina huvid.

«Arvan, et on oluline, et see kohtumine üldse toimus,» sõnas Bahovski, mainides, et omajagu on tegemist ka suhete fassaadiga, «Ameerika Ühendriikide president ei ole varem kohtunud Põhja-Korea liidritega – selles mõttes on see kohtumine ajalooline.»

«Kuid mis on need sammud, mis viivad Põhja-Korea tuumadesarmeerimiseni? Teiseks, sõnagi ei räägita avalduses liitlastest,» lisas ta.

«Me ei tohiks seda kohtumist kontekstist välja rebida, sellel on pikk eellugu,» märkis Stoicescu, «saab olema ka pikk järellugu.»

Kõige taga on Hiina

«Tegelikult on kogu protsessi taga Hiina,» jätkas ta, «see ei ole USA ja Põhja-Korea, vaid USA ja Hiina vaheline mäng.»

«Kimil on seljatagune olemas Hiina näol. Kui tal seda poleks, siis oleks see kohtumine olnud nii ebavõrdne, et diilimisest poleks saanud rääkidagi. Elevant kassi või hiirega diili ei tee. Kassi või hiire taga on teine elevant, siis tehakse diil.»

«Kui selle hinnaks saab olema sõjaväeõppuste lõpetamine piiril või et USA viib koguni oma väed välja Korea poolsaarelt, siis on need soodsad tingimused Hiinale. Hiina tahab üha enam hingamisruumi, USA sõjalisest kohalolekust tahetakse pigem lahti saada.»

Stoicescu kirjeldas, et sellistes oludes loodus tühja kohta ei salli ning Hiina sooviks kindlasti USA asemel end tekkivas vaakumis kehtestada.

Kuidas vabaneda tuumarelvast?

Tuumarelvadest vabanemine tähendab ekspertide sõnul reaalse tuumavõimekuse elimineerimist, muuhulgas ka nende relvade edaspidise tootmise välistamist. Tuumadesarmeerimine peaks toimuma rahvusvaheliste agentuuride järelevalve all, kuid selle korraldamine on endiselt suure küsimärgi all.

Pideva tuumanupuga ähvardamisest loobumise vastutasuna näeb Põhja-Korea eelkõige diplomaatiliste suhete sisseseadmist USAga, millest ollakse ilmselgelt huvitatud.

Kimi režiim langeda ei soovi

«Ilmselt tehakse ka mingi ilulüke selles plaanis, et mingid Ameerika firmad või nende tooted lubatakse Põhja-Korea turule,» lisas Bahovski.

Ekspertide sõnul kujutab diktatuuririigi režiimile suurt ohtu ka infovälja potentsiaalne avanemine rahva jaoks, mis võimukandjate positsioone sugugi ei kindlustaks.

Et kõik on endiselt spekulatsioonide tasemel, tuleb esialgu ära oodata järgnevad kohtumised ning mitte liialt hellitada lootusi, arvestades Trumpi varasemat ettearvamatut käitumist.

Vaata täispikka saadet videost!

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles