Videointervjuu: mis tunne on tundide viisi päikese käes töötada?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestit on tabanud kuumalaine, kuid ega töö ei saa tegemata jääda. Kuidas aga tunnevad end need, kes peavad päevad läbi lõõskava päikese käes töötama, et oma palk välja teenida?

«Palav» ja «higine» on vaid mõned märksõnad, millega kirjeldavad kuumalaine käes töötavad inimesed oma tööpäeva. Mõnel ei ole võimalust kuuma eest varjuda, mistõttu suudetakse sellise ilmaga töötada kuni paar tundi päevas. Positiivse poolena toovad töötajad välja, et head ilma on Eestis niigi vähe ning sellises palavuses töötamine on võhma juurde toonud.

Kuuma käes töötamine võib olla eluohtlik

Tõsi, et näiteks rannavalve peab olema valmis reageerima just kõige palavamal ja päikeselisemal ajal päevast. Sellest hoolimata tuleb Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula sõnul töö selliselt korraldada, et töötajad ei peaks ülesandeid kõige kuumemal ajal päevast täitma.

«Näiteks võib muru niita hommikul varem või õhtul hiljem. Samuti alustavad osad tootmisettevõtted oma tööpäevi kuumal ajal hommikuti varem, kui veel ei ole nii palav,» selgitab Kaljula.

Töökeskkonna konsultandi sõnul on igal töötajal õigus ohutule ja tervist hoidvale töökeskkonnale ja kui tööandjal ei ole võimalik muuta töökeskkonda, peab ta mõtlema läbi selle, kuidas töötajate olukorda kergendada. «Näiteks on võimalik väljastada töötajatele sobiv tööriietus, vajadusel päikesekaitsekreem; tagada piisavas koguses joogivee olemasolu, anda lisapuhkepause ja  korraldada puhkepauside pidamine jahedamas ruumis,» ütles Kaljula suvel töötamise kohta.

Kuigi õigusakt ei näe otseselt ette kuumas töötamise korral lisavaheaegade andmist, on see Kaljula sõnul siiski töötaja töövõime säilimise seisukohalt vajalik. «Palavusest üleväsinud töötaja võib kergemini sattuda õnnetusse, kannatab ka töö kiirus ning kvaliteet,» ütles töökeskkonna konsultant.

Kaljula sõnul tuleb tervisehäiretest, mis kuumas töötades probleeme võivad põhjustada, teavitada tööandjat. «Töötaja ei pea tööandjale ütlema diagnoosi, kuid kui ta ei ütle tööandjale, et kuumas töötamine ei sobi tema terviseseisundiga, ei saa tööandja seda mitte kuidagi teada,» sõnas Kaljula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles