Ka tavakodaniku foto alusel saab nutijoobes roolikeerajat karistada (28)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autoroolis nutitelefonis surfamine on süvenev probleem, selle eest karistamiseks piisab vaid ühest fotost.

Eelmisel nädalal korraldasid politseinikud Tallinnas fotoreidi, et tabada autoroolis telefoni kasutavaid juhte. Liiklusjärelevalvekeskuse patrulltalituse juhi Varmo Reini sõnul on sisuliselt igal inimesel võimalus roolis telefoni näppivaid inimesi vahele võtta. 

«Foto võib meile saata näiteks aadressile ppa@politsei.ee. Kuid selleks, et sellele järgneks väärteootsus ehk karistus, tuleb politseil tõendada, et roolis oli ikka sama inimene ja auto liikus, mitte ei seisnud,» ütles Rein. 

Selle tõendamiseks kutsutakse pildi tegija jaoskonda tunnistajana ütlusi andma. «See on võrdlemisi ajakulukas nii pildi tegijale kui ka politseinikele,» ütles Rein.

«Lisaks puudub PPA-l ressurss, et hakata kõiki fotosid eelpool nimetatud viisil menetlema,» ütles ta. Reini sõnul jõuavad vastava väljaõppe ja tehnikaga politseinikud kohapeal menetledes lihtsalt kiiremini otsuseni. 

Postimehele on teada markantne juhtum, kus nähes eesolevat liiklusõnnetust, haaras uudishimulik autojuht oma nutitelefoni ja keskendus avariipaigast möödudes purukssõidetud autode filmimisele, unustades seejuures ise ette vaadata. Tulemus oli ennustatav – hobifilmimees sõitis mõnikümmend meetrit hiljem oma autoga ise teelt välja.

Rein märkis, et kui inimene teeb foto, siis ta ei tohi seda tehes ise samal ajal sõidukit juhtida. «Olen kolleegide käest kuulnud, kuidas õnnetuspaigast mööduva auto juht üritab iga hinna eest telefoniga olukorda jäädvustada ja tekitab seeläbi ise ohtliku olukorra,» märkis ta.

Inimesed saadavad politseinikele fotosid üldiselt harva. Kui kõrvaline tegevus on tõendatud, siis see lõppeb ka karistusega. Teo eest saab karistada kuni 80 euro suuruse rahatrahviga.

Postimees avaldas eelmisel esmaspäeval pildikollaaži autoroolis nutitelefone kasutavatest inimestest. Politsei võttis pildiautoritega ühendust ning palus neil tulla tunnistajatena ütlusi andma. Kahe fotograafi tunnitöö tulemusena algatati väärteomenetlus viie autojuhi osas. Tegelikult tabasid fotograafid kümneid nutijoobes roolikeerajaid, kuid enamus piltidel polnud näha auto numbrimärki. 

«Kui juht teeb roolis midagi muud kui juhib sõidukit, siis ta paneb vabatahtlikult endale koti pähe ja sõidab pimesi,» ütles Politsei- ja Piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Esmaspäeval kutsusid ministrid kokku erakorralise koosoleku.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles